Vacanţă cu sapa în mână

Du LịchÎn timp ce unii copii profită de vacanţa de vară pentru a se odihni, alţii muncesc în câmp, cot la cot cu adulţii. Se trezesc dis-de-dimineaţă şi stau toată ziua în arşiţă sau ploaie pentru a câştiga un ban. De munca ieftină a copiilor, trag foloase agricultorii, care încalcă astfel legea.

Au câte 14 şi 17 ani şi îşi încep ziua cu sapa în mână. Cei doi copii sunt din satul Bilicenii Vechi, raionul Sângerei.

“Mergem î fiecare zi la prăşit livada. Ne plăteşte câte 120 de lei. Ne iau la cules la prune, cireşi, la prăşit. Am 14 ani”.

“Cei mai mari merg la prăşit sfecla, dar noi mergem laprăşit livada”.

Copiii spun că muncesc de bună voie, pentru a câştiga un ban şi a-şi ajuta părinţii, iar fermierul care îi angajează s-a arătat indignat când a fost luat la întrebări.

Autorităţile recunosc faptul că situaţiile de muncă la negru a minorilor sunt greu de demonstrat, dar dacă astfel de cazuri sunt descoperite, angajatorul riscă amendă.

“Angajatorii persoane fizice poartă responsabilitate de la 2.000 la 3.000 de lei pentru fiecare persoană, care este admisă la muncă fără contractul individual de muncă, iar angajatorii persoane juridice poartă responsabilitate de la 7.000 la 10.000 de lei”, spune şeful Inspecţia Muncii, Dumitru Stăvilă.

Anul trecut, inspectorii muncii au depistat 116 cazuri de exploatare a copiilor prin muncă, iar de la începutul acestui an – doar cinci.

Legislaţia ţării noastre permite angajarea la muncă a copiilor care au împlinit 15 ani, dar cu anumite condiţii. Ei nu pot fi supuşi activităţilor fizice solicitante sau presiunilor psihice, iar numărul orelor de muncă trebuie redus.

Adolescenţii de 15-16 ani pot fi angajaţi pentru cel mult 24 de ore pe săptămână, iar cei de 17-18 – pentru maximum 35 de ore. Copiii nu pot munci însă pe timp de noapte sau în localuri în care sunt vândute băuturi alcoolice sau ţigări. Anul trecut, Inspecţia muncii a efectuat peste 6.000 de controale în acest sens.

Nguồn: https://welovedesignaward.com/

Xem thêm bài viết khác: https://welovedesignaward.com/category/du-lich/

6 thoughts on “Vacanţă cu sapa în mână

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *